Szinte az összes műszaki dologra igaz a kazánunktól a Lánchídig, hogy a rendszeres karbantartás és az időszakos felújítás elengedhetetlenül fontos. Ha ezt “megspóroljuk”, nem szánunk rá időt, energiát és pénzt, sajnos később sokkal több vesződséggel és összköltséggel fog járni mulasztásunk eredménye.

Minden műszaki berendezésnek, vagy rendszernek egyedi karbantartási igénye van melyet be kell tartani, és ezt az igényt szükség szerint felül kell vizsgálni, és sűríteni vagy éppen lazítani a karbantartási időn. Később részletesen fogunk írni a különböző berendezések, rendszerek átlagos műszaki karbantartási igényeiről de egy…

Egy átlagos lakás, vagy családi ház fűtés, hűtés karbantartási munkálatait általában évente 1 szer szükséges elvégezni. Az új típusú gázkészülékek ugyan zárt égéstérrel rendelkeznek, így szén-monoxid szempontjából sokkal biztonságosabbak a nyílt égésterű készülékekhez képest, viszont rendkívül kényesek a karbantartásra. Pl ha eldugul a kondenzvíz szifon komoly károkat tud okozni a berendezésünkben.

Van olyan kazángyártó, pl Unical, amelyik a gépkönyvben külön felhívja a figyelmet az éves karbantartás fontosságára, és arra hogy már márciusban rendeljük meg a karbantartást (akkor is ha pl oktoberben helyzeték üzembe a készüléket, át kell ütemezni a karbantartási időpontot) és így a szervizesek a  egészen biztosan időben normál munkarendben (nem sos munka keretében) el fogják tudni végezni a karbantartást. FONTOS, hogy a fűtési szezonban a szerelők főként javítási feladatokat látnak el, amikor egy rendszer elromlik megjavítják, de ez az időszak nem a karbantartás ideje!

A régi és rossz állapotban lévő víz gáz csatorna hálózatból adódó károk is komoly gondokat tudnak okozni:
Adott egy belvárosi bérház, ahol időszerű lenne a felújítás, de a társasház lakói nem tudnak megegyezni és húzódik a munka megrendelése. A korábban távolinak tűnő, egy esetleges csőtörés okozta gond becsenget. A kár és az ebből keletkező kárösszeg az egekbe szökik és az összes lakó számára azonnal egyértelművé válik a helyzet súlyossága. A példánknál maradva, a belvárosi bérház pincéjét az eltört szennyvízcső miatt 40 cm magasan elöntötte a szennyvíz, fekália, iszapsár. A pincében tárolt értékek tönkrementek, a javítási munka díját jelentős mértékben megemeli a szennyvíz kitermelésének és a terület fertőtlenítésének költsége. A tényleges javítási munkát csak ezt követően lehet elvégezni. Hosszú javítási idő, magas kárösszeg.
Ha időben, tervezetten a bérház megrendelte volna a szükségszerű felújítást elkerülhették volna kellemetlenségeket, és pénzt spórolt volna.