A füstgáz visszaáramlás veszélyes! Akár szénmonoxid mérgezést is kaphatunk!

A nyílt égésterű készülékek esetén, a tüzelő berendezés, (pl tűzhely, vízmelegítő, gázkazán, kandalló) égéshez szükséges oxigént a helység, lakás belső levegőjéből égeti el.

Ezzel párhuzamosan a  keletkezett füstgáz, a gáztűzhelyeknél a lakásban marad (tilos pl a konyhát ezzel fűteni),  a nyílt égésterű kéményes készülékeknél a füstgáz elvezető rendszeren keresztül (kémény) szabadba távozik.  HA TÁVOZIK! A sajnos ehhez huzatra van szükség, amihez elengedhetetlen az égési levegő biztosítása. Ezt egy úgynevezett “hő- és áramlástechnikai méretezés” követően, az abban foglaltak betartása mellett érhetjük el (összeszellőztetés, légbeeresztők falra ablakra….,stb).  Ezt korábban a gázkészülék beüzemelésekor elvégezték, azóta is működik.

Azonban:

Ha bármilyen tényező megváltozik, (pl kicserélik a régi rosszul záródó  ablakokat, eltömítenek szellőző nyílásokat, átalakítanak belső tereket, ventilátoros páraelszívót, szagelszívót építenek be, nem tartják karban a készüléket, stb…)

akár életveszélyes körülményeket, súlyos esetben halált is okozhat.

Kérem kellő óvatossággal, és gondossággal szépítsük, javítsunk otthonaink állapotán, és minden esetben kérjük szakember tanácsát, segítségét.

Összegezve:

  1. belső átalakítások előtt egyeztessen megfelelő tudás birtokában lévő és gáz szerelővel, gépészmérnökkel
  2. nyílászáró csere esetén feltétlen gondoskodjon a megfelelő égési levegő utánpótlásról
  3. a páraelszívó, szagelszívó berendezések rendkívül veszélyesek lehetnek nyílt égésterű tüzelőberendezések mellett. Használatuk egyszerre TILOS! Biztonsági kapcsoló beépítése szükséges, hogy egyszerre csak az egyiket tudja használni, és véletlenül sem okozzon balesetet.
  4. rendszeres és alapos karbantartás, átvizsgálás
  5. lehetőség szerint vásároljon jó minőségű szénmonoxid érzékelőt, riasztót.