Korábban többször írtunk  a gázszerelés, gázkészülék tervezett karbantartás és szakszerű kivitelezések fontosságáról.
Sürgős hívást kaptunk. Ügyfelünk jelezte, hogy a szolgáltató emberei kizárták a gázszolgáltatást. A szolgáltató fogyasztói bejelentést alapján (ügyfelünk telefonon hívta a gázszolgáltatót, hogy furcsa szagot érez, és néha sípol a szénmonoxid érzékelő). A gázszolgáltató emberei azonnal a helyszínre siettek, és sajnos nem tehettek más mint drasztikus lépésként azonnal megszüntették a szolgáltatást, elzárták a gázcsapot amit plombáltak.

A következő hibák voltak:
1, a készülék hibásan működött és szivárgott a gáz kikapcsolt állapotban

2. nyílt égésterű készüléknél, különösen fontos a kémény huzatának  és a friss levegő beáramlásának biztosítása céljából a méretezett légbevezetők megléte. Itt ez sem volt rendben, ezért új légbeeresztő nyílást készítettünk a gázkészülék helységében.

3. Tilos gázcsövet álmennyezetben “elrejteni” a robbanásveszély miatt. Ilyen esetben kiszellőzők beépítése indokolt!

4. Ha egy korábbi gázfogyasztó készüléket pl gáztűzhelyet megszüntettünk, akkor a gázcsapot le kell szerelni és a gázvezetéket oldhatatlan kötéssel le kell zárni.

 

5. A készüléket időszakosan karban kell tartani. Rossz állapotban lévő készüléket ugyan helyre tudtuk hozni, de a korábban elhanyagolt készülék komoly kiadást jelentett a tulajdonosnak.

6. A vailant kazán  elzáró szerelvénye (gázcsap) és gázbekötő flexicsöve szivárgott és nem felelt meg a szabályoknak így cserélnünk kellett.